Se alla

Mikael Bravin Karlsson

Företagare | Vårdbiträde | Politiker

Kontaktuppgifter

Mikael Bravin Karlsson - Politik

Sociala reformer utan socialism! Marknadsekonomi men med ansvar för de svagaste och sämst ställda.

Lika rättigheter för alla betyder inte mindre friheter för dig..

Kavlade upp ärmarna. Valkampanj 2018.

Mikael Bravin Karlsson, politiker och företagare. Engagerad liberal med fokus på frihet, marknadsekonomi och mänskliga rättigheter. Att engagera mig i politik och aktivism har varit ett av de bästa besluten jag tagit. Jag vill använda mina erfarenheter, både från arbetslivet och privat, för att göra skillnad och bidra till ett bättre samhälle.

Genom min bakgrund och det jag upplevt har jag sett hur viktigt det är att vi värnar individens frihet – både när det gäller privatlivet och att få driva företag utan krångel. De insikterna har gett mig både driv och mod, både som entreprenör och i mitt politiska engagemang.

Jag står upp för dem som lätt hamnar i skymundan, de mest utsatta i samhället. Jag brinner för mänskliga rättigheter och rätten att få styra över sitt eget liv. Oavsett om det handlar om företagande eller personlig frihet, så behövs en politik som stöttar, inte stjälper.

Sverige ska fortsatt få vara ett land där vi får bestämma över våra egna liv och har möjligheten att nå våra drömmar. Lika rättigheter och friheter för alla innebär inte mindre rättigheter och friheter för någon annan – frihet är ingen pizza vi alla ska dela på.

Jag vill driva en politik där individens frihet och ansvar står i centrum. Genom konkreta reformer och lösningar skapas ett starkare och mer rättvist Sverige där fler kan leva på sina egna villkor.

Därför fortsätter jag att kämpa för det jag tror på. Jag sover gott om natten.. 

Här är några av mina politiska förslag för ett starkare, tryggare och rättvisare Sverige:

TandvårdsreformTänderna är en del av kroppen – tandvård ska inte vara en klassfråga.
Tandvården ska ingå i den vanliga sjukvården och omfattas av högkostnadsskyddet. Dessutom ska tandvård kunna täckas av friskvårdsbidraget, precis som förebyggande friskvård.

Tak över huvudet-garanti Ingen ska behöva vara hemlös – en trygg bostad är en mänsklig rättighet.
Alla kommuner ska ha en skyldighet att erbjuda akut boende och stöd för att människor snabbt ska komma på fötter igen. ”Bostad först” är en beprövad modell som gör detta möjligt.

Värdig pension för äldreEfter ett långt arbetsliv ska ingen pensionär behöva söka bidrag.
Ingen pensionär i Sverige ska leva under EU:s fattigdomsgräns. Pensionerna ska höjas till en nivå där äldre kan leva ett värdigt liv utan att behöva söka bidrag eller tvingas flytta från sina hem.

Kostnadsfri kollektivtrafik för barn, unga och låginkomstpensionärerAlla ska ha möjlighet att ta sig till skola, jobb och sociala aktiviteter. För att öka rörligheten och möjligheterna för unga och äldre ska kollektivtrafiken vara gratis för barn, ungdomar och pensionärer med låg pension.

Stärkt näringsliv och fler jobbFärre hinder för företagande ger fler jobb och en starkare ekonomi.
Sverige ska vara ett land där det är enkelt att starta och driva företag. Mindre byråkrati, lägre avgifter och bättre stöd till småföretagare skapar fler jobb och stärker ekonomin.

Trygghet och säkerhetLag och ordning måste upprätthållas för ett tryggt samhälle.
Stärka rättsväsendet med fler poliser och hårdare straff för grova brott. Bättre samarbete mellan kommuner, polis och civilsamhälle för att motverka kriminalitet och öka tryggheten.

Kriminalvården – Fler anstalter och bättre rehabilitering för att minska återfall i brott. Kriminalvården ska ha resurser för att både straffa och rehabilitera, så att de som avtjänat sitt straff kan återgå till samhället utan att återfalla i kriminalitet.

Sänkta skatter, minskat bidragsberoendeArbete och företagande ska löna sig.
Skattesystemet ska uppmuntra arbete och företagande, inte straffa det. Genom sänkta skatter och färre onödiga regler kan fler klara sig utan bidrag och bygga en starkare ekonomi.

Bättre sjukvård och kortare vårdköerIngen ska behöva vänta oskäligt länge på vård.
Sjukvården ska effektiviseras genom mer resurser till vårdpersonal, fler vårdplatser och ett bättre samarbete mellan privat och offentlig sektor.

Mer kultur och nöjen i hela landetKulturen ska vara tillgänglig för alla, oavsett var man bor.
Stödja lokala initiativ, evenemang och kulturarrangemang för att göra Sverige mer levande och attraktivt för både invånare och turister.

Varför aktiv liberal?

Tiden för politiska skrytbyggen är förbi.
Jag tycker att våra gemensamma skattepengar ska gå till de grundläggande funktionerna – inte till arenabyggen eller bidrag till elcyklar. Vår gemensamma välfärd behöver satsningar på skolor, vård, polisen och försvarsmakten. Det är där våra pengar gör som mest nytta. Staten ska också säkerställa att vi har en fungerande infrastruktur, som bra järnvägar, vägar och kollektivtrafik, som gör det möjligt för människor och företag att växa och utvecklas.

Liberaler bygger broar, inte murar.
För att Sverige ska fortsätta utvecklas inom företagande, kultur, turism och bostäder behöver vi både levande landsbygd och livliga stadskärnor. Staten ska inte konkurrera med privata aktörer genom monopol, svågerpolitik eller vänskapskorruption.

Ditt medbestämmande stärker demokratin.
Som medborgare i Sverige har du rätt att påverka framtiden – och för mig som liberal är det självklart att vi ska ha en mindre stat, lägre skatter och mer personlig frihet.

Inkräktar staten för mycket i ditt privatliv? Din ekonomi?
Känner du att politiker och staten tränger sig för mycket in i din ekonomi eller ditt privatliv? Har du någonsin vaknat och känt att det är dags att göra något åt saken? Då är det dags. Gör något åt saken. Bli medlem.

Tänk globalt – Agera lokalt – Rösta liberalt

Källor, hänvisningar, citat gällande mina förslag:
1. Tandvårdsreform
Svensk lagstiftning: Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), 2 kap. 1 § – ”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.”

Tandvårdslagen (1985:125), 2 § – ”Tandvården ska ge befolkningen en god tandhälsa och en tandvård av god kvalitet på lika villkor.”

Internationella rättigheter: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (UDHR), artikel 25 – ”Var och en har rätt till en levnadsstandard som är tillräcklig för att säkerställa hälsa och välbefinnande, inklusive läkarvård.”

Europeiska sociala stadgan, artikel 11 – ”Parterna förbinder sig att undanröja orsakerna till dålig hälsa.”

2. Tak över huvudet-garanti
Svensk lagstiftning: Regeringsformen (1974:152), 1 kap. 2 § – ”Det allmänna ska trygga rätten till bostad.”

Socialtjänstlagen (2001:453), 5 kap. 1 § – ”Kommunen ska inrätta bostäder åt personer som av sociala eller ekonomiska skäl behöver det.”

Internationella rättigheter: UDHR, artikel 25 – ”Var och en har rätt till bostad.”

ECHR, artikel 8 – ”Var och en har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.”

Socialstyrelsen: ”Kunskapsstöd och regler, evidensbaserad praktik – Bostad först”.

3. Värdig pension för äldre
Svensk lagstiftning: Socialförsäkringsbalken (2010:110), 2 kap. 2 § – ”Pensionssystemet syftar till att trygga den ekonomiska försörjningen för äldre.”

Garantipension enligt 67 kap. Socialförsäkringsbalken.

Internationella rättigheter: UDHR, artikel 22 – ”Var och en har rätt till social trygghet.”

ECHR, artikel 1 i första tilläggsprotokollet – ”Varje fysisk eller juridisk person ska ha rätt att ostört åtnjuta sin egendom, inklusive pension.”

4. Kostnadsfri kollektivtrafik för barn, unga och låginkomstpensionärer
Svensk lagstiftning: Kollektivtrafiklagen (2010:1065), 1 kap. 1 § – ”Kollektivtrafiken ska anpassas efter befolkningens behov och vara tillgänglig för alla.”

Socialtjänstlagen (2001:453), 5 kap. 10 § – ”Kommunen ska underlätta för äldre att delta i samhällslivet.”

Internationella rättigheter: Europeiska sociala stadgan, artikel 30 – ”Rätt till skydd mot fattigdom och social utestängning.”

5. Stärkt näringsliv och fler jobb
Svensk lagstiftning: Näringsfrihetsförordningen (1864:42) – ”Alla svenska medborgare ska ha rätt att driva näring utan hinder från staten.”

Bolagsverket och aktiebolagslagen (2005:551) – Regler för företagande och etableringsfrihet.

Internationella rättigheter: UDHR, artikel 23 – ”Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning och rättvisa arbetsvillkor.”

6. Trygghet och säkerhet
Svensk lagstiftning: Brottsbalken (1962:700), 1 kap. 1 § – ”Straff ska tillämpas för att upprätthålla lag och ordning.”

Polislagen (1984:387), 1 § – ”Polisen ska förebygga och beivra brott samt skapa trygghet i samhället.”

Internationella rättigheter: ECHR, artikel 2 – ”Rätt till liv och skydd mot våld.”

7. Sänkta skatter, minskat bidragsberoende
Svensk lagstiftning: Inkomstskattelagen (1999:1229), 1 kap. 1 § – ”Skattereglerna ska främja arbete och företagande.”

Internationella rättigheter: UDHR, artikel 23 – ”Var och en har rätt till arbete och en skälig lön.”

8. Bättre sjukvård och kortare vårdköer
Svensk lagstiftning: Patientlagen (2014:821), 2 kap. 1 § – ”Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet.”

Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), 3 kap. 1 § – ”Alla ska ha tillgång till god vård inom rimlig tid.”

Internationella rättigheter: Europeiska sociala stadgan, artikel 11 – ”Var och en har rätt till skydd för sin hälsa.”

9. Mer kultur och nöjen i hela landet
Svensk lagstiftning: Kulturmiljölagen (1988:950), 1 kap. 1 § – ”Kulturmiljön är en nationell angelägenhet.”

Regeringsformen (1974:152), 1 kap. 2 § – ”Det allmänna ska verka för kulturens frihet och tillgången till kultur.”

Internationella rättigheter: UDHR, artikel 27 – ”Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv.”